Yamaçlı Kasabası

Yamaçlı Kasabası

03.12.2012 3420

YAMAÇLI KASABASI
Coğrafi Özellikleri:

         Yamaçlı kasabası Yozgat İli´nin güneydoğusunda Bozok Yaylası üzerinde yer almaktadır. Bölge Kapadokya özelliğini de göstermektedir. Bölgenin doğusunda Sırçalı ve Yazır Dağları, güneyinde Beştepeler, kuzeyinde Yılkıcı sırtları ve batısında da doğal oluşum sonucu iri kaya blokları sıralanmıştır.

         Belde yeraltı ve yerüstü suları bakımından zengindir.

         Geniş araziye sahip olan arazinin sulanamayan bölümleri yüksek düzlüklerden ibarettir. Beldenin arazi yüzölçümü 160 km dir. Arazinin %90´ı tarıma elverişlidir.

        Toprak yapısı itibariyle kireçlidir. Buna yörede baz toprak denilmektedir. Verimi orta düzeydedir. Meralar yok denecek kadar azdır.

         Beldede karasal iklim hâkimdir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve kar yağışlıdır. Yağmurlar genellikle sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde yağmaktadır.

Tarihi:

         Oğuzların bir kolu olan Bozok´lar, aynı adı taşıyan Bozok Yaylası´na yerleşmişlerdir. Bölgenin en zenginlerinde biri olan Ali Sipahi Oğullarından oba başkanı Ali Rıza Bey´in Dillere destan güzellikte Gül isimli kızı, kasabanın sürülerini otlatan Abdal´a gönül verip beraber kaçmaları sonucu Yamaçlı´nın güneybatısında yer alan Avlık, Deliklikaya ve Kızoğlan kayası isimleriyle anılan yöreye gelerek, kayayı oymak suretiyle ev yapıyorlar ve burada yaşamlarını sürdürüyorlar.

         Başlangıçta mutlu görünen çift, kız tarafının kendilerini yakalayıp öldüreceklerini öğrenirler. Birgün onların hakikaten de geldiklerini görünce kızla oğlan ellerini gökyüzüne açarlar ve şöyle derler: "Yarabbi! bizi bunların ellerine bırakma, merhametine sığınıyoruz. Biz küp yap ya da taş. ."derler. Dilekleri kabul olur ve taş olurlar. Bu olaydan sonra kızını öldüğünü öğrenen Ali Rıza Bey kasabanın kuzeybatısına yerleşir.

         Kasabanın ilk kurucuları kasabanın orta kısmındaki bugün Avlağ´a adıyla anılan çeşmelerin başına yerleşen Ali Sipahi Oğullarından Ali Rıza Bey´dir. Bu zat Salebi adıyla da bilinir. Mezarı halen kasaba mezarlığındadır. Bölgeye daha birçok oba vb. gelmiştir ve yerleşmişlerdir. Akrabalık kurmuşlar tarımla uğraşıp hayatlarını sürdürmüşlerdir. Bu yerleşim tahminen 300 yıl önce olmuştur.

         Kasabaya nahiye iken "Müdür Uşağı" denirdi. Kasaba nahiyeliği kaldırıldıktan sonra "Salep" adını almıştır. En son 1961 yılında "Yamaçlı" adını almıştır.

Nüfus ve İdare Yapısı:

         24 km alan ölçüsüne yerleşen halk nüfusu 3200´dür. 1968 yılında belediyelik olan Yamaçlı Kasabası, bu tarihten itibaren hızlı bir kalkınma ve gelişme göstermiş olup son yıllarda bu iyice belirginleşmiştir Kasaba üç mahalleden ibarettir. Yeşil Mahalle, Yeni Mahalle ve Zafer Mahallesi bulunmaktadır.